divendres, 14 de juny del 2013

Autoavaluació


Un dels elements claus de l'assignatura, a títol personal, penso que és el coneixement d'un mateix, és a dir, que a través de diverses activitats com ara: el nostre riu d'aprenentatge, les distorsions cognitives, el nostre estil d'aprenentatge, els principis deontològics, etc. he pogut descobrir noves habilitats i aspectes de la meva manera de ser i d'aprendre que considero que són imprescindibles de conèixer per poder ser una bona tutora. 

Al llarg de la meva escolarització, he tingut moltíssims tutors i tutores, però mai m'havia parat a pensar quines eren realment les seves funcions. Actualment, tinc tot el material i continguts necessaris per poder ser una tutora, però necessito adquirir la experiència suficient per ser una excel·lent tutora, és a dir, aquella que està pendent dels seus alumnes, que es preocupa per ells i que vetlla pel benestar personal i global de la classe. 

Considero que la meva assistència a classe ha fet dedicar-m'hi més en l'elaboració d'aquest bloc. A més a més, les conferències, els vídeos i els articles que han complementat l'assignatura, han estat realment molt interessants i això ha fet despertar-me i interessar-me per temàtiques que desconeixia. 

Finalment, adjunto el power point que vam realitzar per presentar el nostre Pla d'Acció Tutorial, per tal que serveixi d'ajuda a totes aquelles persones que estiguin interessades en visitar el bloc i vulguin elaborar un projecte útil com aquest.



No obstant això, m'agradaria adjuntar també la reflexió que vam fer a classe, ja que és un petit resum de tot el que he après al llarg de l'assignatura.

Activitat sobre el vídeo vist a classe


Reflexió personal vers l'assignatura


dimecres, 5 de juny del 2013

La mediació escolar

Dedico aquesta entrada a la mediació escolar, ja que considero que és una eina essencial per poder resoldre qualsevol situació conflictiva que sorgeixi a l'aula. La mediació en conflictes es constitueix com un procés ordenat que s'inicia per la pèrdua de la capacitat negociadora de les persones en conflicte. Els participants, normalment, tenen visions dels fets totalment oposades i rígides, de manera que creuen fermament en la seva versió. És per això, que la intervenció de la figura d'un mediador, en molts casos, genera nous espais de comunicació, i a la vegada d'aprenentatge per ambdues parts implicades. Aquesta característica d'aprenentatge i de transformació de la persona, és una de les claus per incorporar aquesta estratègia a l'espai educatiu.

De totes maneres, és important saber quines són les funcions d'un mediador o mediadora, per tal de resoldre el conflicte amb èxit. El professional de la mediació és l'encarregat d'ajudar, a les parts implicades en el conflicte, a buscar possibles alternatives al problema, és a dir, s'encarrega de gestionar la comunicació entre les parts. Un dels seus principals objectius és generar un clima cordial, absent de qualsevol tensió, per tal que les parts comencin a proposar alternatives de futur i deixin de retreure's situacions passades. A més a més, la persona mediadora, no ha de proposar alternatives, sinó que han de valer-se de les eines existents, impulsant així a les parts a buscar-se les seves pròpies solucions. 

Hem de pensar que el mediador és un tercer imparcial que pretén que els implicats en el conflicte prenguin consciència del seu paper, és a dir, que assumeixin la seva responsabilitat a l'hora d'arribar a un acord. Per això, és important que el mediador sigui capaç de reduir les tensions existents entre les parts, ja que si no es redueix mínimament el nivell de confrontació, és molt probable que es produeixi una escala de conflicte que obligui al mediador a finalitzar amb la sessió.

L'escolta activa per part del professional de la mediació, ajudarà a les parts a sentir-se valorats i compresos, permetent la reflexió sobre el seu propi comportament i actitud davant el conflicte.

He trobat un vídeo, molt interessant, on s'explica els processos de mediació que s'estan duent a terme a tres escoles de Catalunya, com un sistema integrador i de resolució de conflictes escolars. Aquí el teniu:







dilluns, 3 de juny del 2013

L'autoestima de Rick Lavoie

Tenir una bona autoestima implica ser conscients de les virtuts i els defectes propis, així com del que els altres expressen d'un i senten cap a l'altre, acceptant ambdues coses en la seva justa mesura, sense amplificar-lo ni reduir-lo, sabent i afirmant que en qualsevol cas un és valuós i digne. Tot això implica, per tant, el respecte cap a un mateix i conseqüentment cap els altres. L'autoestima és requisit indispensable per les relacions interpersonals i humanes sanes. Aquesta es construeix des de la infància i depen de la forma en com ens relacionem amb les persones, és per això que els mestres hem d'ajudar a desenvolupar una alta autoestima en els alumnes, condició que sens dubte influirà notablement en les seves vides adultes. 
Cal destacar, la breu conferència en la que Rick Lavoie fa una excel·lent i precisa comparació de l'autoestima amb fitxes de pòquer. En síntesi, aquest educador el que diu és que les persones amb dificultats d'aprenentatge no juguen amb les mateixes fitxes que la resta i que per tant, com a futurs mestres o tutors hem de fer que els nens i nenes que tractem se'n vagin cada dia a casa amb més fitxes i procurar que no les perdin. 


Aquest vídeo m'ha fet reflexionar i alhora obrir els ulls